جیره طیور

ضریب تبدیل خوراک در تغذیه طیور

ضریب تبدیل خوراک یا Feed Conversion Ratio که به اختصار  FCR خوانده میشود، در حقیقت FCR شاخصی است که به ما نشان میدهد که یک گله طیور با چه کیفیتی خوراک مصرفی خود را به وزن زنده و یا تخم مرغ تبدیل میکند.

به بیانی دیگر ضریب تبدیل خوراک یکی از ابزارهای سنجش وضعیت و کیفیت مدیریت گله طیور میباشد. به عبارت بهتر ضریب تبدیل خوراک، راندمان یا بازده مدیریت یک گله را در یک دوره پرورشی و یا در دوره زمانی مشخص برای ما بازگو میکند. همچنین ضریب تبدیل خوراک یا FCR میتواند به صورت غیر مستقیم نشان دهنده میزان سوددهی یک گله به ازای مصرف مقدار مشخصی از خوراک باشد، چراکه در مرغداری های گوشتی هزینه صرف شده برای تغذیه گله می تواند ۶۰ تا ۷۰ درصد از کل هزینه های جاری یک دوره پرورشی را به خود اختصاص بدهد. در نتیجه بهبود توانایی جوجه ها در تبدیل خوراک مصرفی به گوشت یا وزن زنده یک اصل مهم در سود دهی گله خواهد بود. این بدان معنا است که هرگونه تغییر کوچکی در ضریب تیدیل خوراک یا  FCR میتواند تاثیر بسیار مهمی بر حاشیه سود و مسایل مالی گله داشته باشد اما نکته مهم آن است که حل مشکلات مربوط به FCR گله های طیور نیازمند تدوین یک نقشه راهبردی و یا استراژی کاری و همچنین مدیریت مناسب برای اجرای استراتژی مزبور می باشد، به طوری که هر عاملی که بر روی وزن زنده، مصرف خوراک و میزان هدر روی خوراک تاثیرگذار باشد می تواند در نهایت بر روی ضریب تبدیل خوارک موثر باشد. نکته کلیدی در جلوگیری از بروز مشکلات مربوط به FCR یا ضریب تیدلی خوراک این است که مدیر فارم می بایستی از اجرای مناسب پروتکل های پرورشی در مزرعه خود اطمینان حاصل کند.

بنابراین تمامی استراتژی ها یا راهکارهای مدیریتی در گله طیور باید در راستای بهبود مصرف خوراک و کاهش هدر روی خوراک باشد. به عبارت بهتر هر گونه ابزار یا برنامه ای که باعث کاهش هدر روی خوارک شود میتواند منجر به بهبود ضریب تبدیل خوراک گردد.

عوامل اصلی تاثیرگذار بر روی ضریب تبدیل خوراک به سه دسته اصلی تقسیم بندی می شوند. که عبارتند از :

کیفیت خوراک مصرفی و برنامه خوراک دهی به گله : اجزا و ترکیبات سازنده جیره طیور، شکل فیزیکی خوراک (پلت بودن و یا آردی بودن جیره)، روش های فراوری خوراک از جمله مواردی است که میتوانند بر ضریب تبدیل خوراک تاثیرگذار باشند.

وضعیت سلامتی گله : امنیت زیستی، ضد عفونی سالن  و بیماری های بالینی و تحت بالینی می توانند بر ضریب تیدیل خوراک یا FCR تاثیرگذار باشند.

فاکتورهای مدیریتی اعمال شده در هچری و سالن پرورشی همچون دمای سالن پرورش، کیفیت و مدیریت آب در سالن، تهویه و برنامه نوری سالن نیز میتوانند باعث بهبود ضریب تبدیل خوراک شوند.

 

 

منبع: وبسایت بازار دام و طیور ایران

آسیاب چکشی و تیغه ای
دستگاه یونجه خرد کن
http://bazaredam.ir/?p=11967
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.