باروری دام

نقش پروفیل اسید چرب بر عملکرد باروری گاو شیری

امروزه اصلاح ژنتیکی گاوهای شیری از نظر صفت تولید شیر , بدون توجه به اهمیت صفات دیگر از جمله صفات باروری , مقاومت ورم پستانی و غیره موجب کاهش عملکرد بقیه صفات از جمله صفات تولید مثلی شده است.

اسید های چرب لینولئیک , لینولنیک و دکو هگزانوئیدها به ترتیب در دانه های روغنی , علوفه ها و اغلب در دانه کتان , روغن ماهی یافت می شوند که بر باروری و عملکرد تولید مثلی گاوها تاثیر بسزایی دارند .
تغذیه جیره های حاوی اسید لینولئیک بالا طی دوره خشکی ( ِDry period ) موجب افزایش وقوع جفت ماندگی می شود. مکمل سازی جیره غذایی با اسید های چرب دارای چند باند دوگانه( Poly unsaturated fatty acids ) طی دوره بعد از زایش موجب بهبود باروری گاوهای شیری می شود.
.مکانیزم عمل بهبود عملکرد تولید مثل گاوهای شیری توسط افزودن چربی به جیره های غذایی بطور صریح مشخص نشده است .اما فرضیه های مختلفی وجود دارد .

طی یک دوره فحلی چنانچه تلقیحی صورت نگرفته باشد معمولا” فعالیت جسم زرد تا ۱۶ روز ادامه می یابد. از طرف دیگر ۱۲ روز بعد از فحلی , نوسانات ضعیف ترشح PGF۲ از رحم در هر دو گاو ـآبستن و یا غیر آبستن آغاز می شود.افزایش سنتز PGF۲ موجب کاهش فعالیت جسم زرد می شود . ولی جنین در حال رشد با ارسال سیگنالهایی با عنوان انترفرون تاو ( Interferon – tau ) سنتز PGF۲ را کاهش می دهد.
اثر مثبت چربی جیره غذای بر باروری گاوهای شیری می تواند بدلیل اثرات برخی از اسیدهای چرب جیره بر هیپوفیز , تخمدانها و رحم از طریق بهبود وضعیت انرژی بدن باشد . دانشمندان معتقدند که برخی از مکملهای چربی موجب تغییر تولید PGF۲در بدن می شوند زیرا برخی از اسیدهای چرب ویژه بخصوص اسیدهای چرب غیر اشباع با چند باند دوگانه ( PUFA ) در سنتز آن نقش دارند . بنابراین می توان با تغییر پروفیل اسیدهای چرب جیره غذایی سنتز PGF۲ توسط بافت رحم را در اوایل آبستنی کاهش داده و موجب کاهش میزان مرگ و میر جنین شد .

کمبود اسیدهای چرب ضروری در حیوانات آزمایشی موجب بروز علایمی همچون تشکیل ناقص غشاهای سلولی, عدم رشد کافی بدن , پوست , بافتهای پیوندی و همچنین باروری ضعیف می شود .

اسیدهای چرب ضروری در داخل سلول می توانند بر رونویسی ژنهای کد کننده پروتئینهای ضروری برای آبستنی موثر باشند .

اسیدهای چرب غیر اشباع توسط باکتریهای شکمبه تحت فرآیندی بنام بیوهیدروژناسیون متابولیزه می شوند. طی این فرآینداسیدهای چرب غیراشباع به اسیدهای چرب اشباع تبدیل می شوند .

روغن دانه کتان نیز بدلیل داشتن اسید لینو لنیک بالا موجب سرکوب ترشح PGF۲از رحم شده و میزان باروری را در حیوانات تغذیه شده با دانه کتان افزایش می دهد.

 

 

منبع: وبسایت بازار دام و طیور ایران

questionبحث و تبادل نظر درباره این مطلب

آسیاب چکشی و تیغه ای
دستگاه یونجه خرد کن
http://bazaredam.ir/?p=12138
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.