بز

اهمیت پرورش بز

بز دارای مزایای تولید فراوانی به شرح زیر می باشد:

گوشت

گوشت بز از کلمه فرانسوی شور(chever ) با توجه به سن و شرایط پرورش مشابه گوشت گوساله یا آهو است.گوشت بز می تواند بصورت آب پز،کباب شد،قیمه شد و یا برای تهیه سوسیس استفاده شود.گوشت خشک شده بز نیز نزد مردم محبوب است.گوشت بز از نظر تغذیه و سلامت بهتر از گوشت گوسفند است،زیرا مقدار چربی و کلسترول ان کمتر و قابل مقایسه با گوشت مرغ است.همچنین مواد معدنی ان از گوشت مرغ بیشتر است.چربی های اشباع شده ان از سایر گوشت ها کمتر است.لذا گوشت بز(شون) به عنوان یک گوشت سفید طبقه بندی می شود.یک دلیل برتی لخم بودن گوشت بزآن است که ذخیره چربی در ماهیچه بز ها کم یا وجود ندارد و عمل مرمری شدن(رسوب چربی در ماهیچه ها)در بزها کمتر انجام می گیرد.شون نسبت به سایر گوشت های قرمز باید در زمان بیشتر و درجه حرارت کمتر پخته شود.گوشت بز در آسیای جنوبی،خاورمیانه،آفریقا،شمال برزیل و غرب هند مصرف زیاد دارد.
کرک:

بزهای کشمیر کرکی به نام پشم کشمیر تولید می کنند که یکی از بهترین نوع کرک دنیا است.بز آنقوره نیز کرکی به نام موهر تولید می کند.کشمیر و موهر گرمتر از پشم بوده و قیمت آنها نیز بیشتر است و این قیمت بیشتر،تولید کمتر کرک بزها را نسبت به تولید پشم بیشتر در گوسفند جبران می کند.همچنین کرک تولیدی بزها صدا تولید نمی کند و خارش آور یا حساسیتی که لباس های پشمی ایجاد می کنند،ندارد.در آسیای جنوبی کشمیر،پشمینه نام دارد و بزهای تولیدکننده آن را بزهای کرکی یا پشمی گویند.چون این بزها متعلق به کشمیر و ناحیه لاداخ هستند پشم آنها در غرب به عنوان کشمیر معروف است.شال های پشمی کشمیر از نظر نقش و نگار و بافت ریزشان بسیار مشهور هستند.
شیر و پنیر:
شیر بز نسبت به شیر گاو آسانتر هضم می شود و برای کودکان و افرادی که نمی توانند شیر گاو را مصرف کنن،قابل توصیه می باشد.قابلیت هضم کشک حاصل از شیر بز بیشتر است.همچنین شیر بز بطور طبیعی یکنواخت است.زیرا فاقد پروتئین آگلوتینین است.قند شیر بز(لاکتوز)نسبت به سایر شیرها کمتر است و لذا باعث عدم مقاومت به لاکتوز در انسان نمی شود.برخلاف عقیده عموم شیر بز بد مزه نمی باشد.لازم است بزهای نر و ماده از هم جدا شوند،زیرا بوی قوی بز نر بخصوص در فصل تولیدمثل (خوابیدن،چرا کردن)سبب فاسد شدن شیر آن می شود.
پوست:
پوست بز برای تولید دستکش،چکمه،کفش و دیگر محصولات که نیاز به پوست خام دارند،استفاده می شود.بز سیاه بنگال بومی بنگلادش و دارای پوست با کیفیت عالی است.از روده بز جهت تهیه نخ بخیه استفاده می شود.
حیوانات بارکش:
بزها به میزان کم برای حمل و نقل استفاده می شوند.مشابه جانوران لاما کاسکه حاوی بار را می کشند.بزهای باری می توانند در زمان بلوغ جسمی حدود ۲۵ درصو وزنشان بار حمل کنند.عادت دادن بزهای باری از ۹-۸ ماهگی و با مقدار نیم کیلو گرم شروع می شود.بزهای باری به سنگ های ادراری مستعد هستند .برای جلوگیری از این امر باید نسبت بین کلسیم و فسفر جیره حدود ۳-۲ به ۱ باشد.
بزها مصرف کننده های خوبی هستند .بطوریکه حدود ۷-۴ درصد وزن بن ماده خشک مصرف می کنند که در مقایسه با گاو(۴-۳ درصد)مصرف آنها بیشتر است.این مقدارمصرف ماده خشک سبب دریافت مواد مغذی بیشتر برای تولید شیر و گوشت می شود.معمولا بازده تولید شیر در بزهای شیری مشابه گاوهای شیری است.

گوشت بز لخم تر از سایر گوشت های قرمز و چربی آن کمتر است لذا تقاضا برای آن زیاد است با این حال به دلیل میزان کلاژن بیشتر و قابلیت حل کمتر گوشت بز در مقایسه با گوشت گوسفند تردی آن کمتر و مقبولیت جهانی آن کمتر است.البته گوشت بز بر اساس سن کشتار آن به شرح زیر می باشد.

۱)کابریتو:به گوشت بزغاله هایی گفته می شود که در سن یک هفتگی کشتار می شوند و دارای محبوبیت زیادی نزد مصرف کنندگان است.

۲)شون:به گوشت بزغاله هایی اطلاق می شود که درزمان شیرگیری یا پس از آن کشتار می شوند.گوشت کابریتو تردتر از شون است.روش های مختلف پرورش و کشتار می توانند در بهبود تردی گوشت بزهای گوشتی مؤثر باشند.حدود ۴۶۰میلیون رأس بز در جهان وجود دارد که ۴٫۵میلیون تن شیر و ۱٫۲میلیون تن گوشت در سال تولید می کنند.۲۰درصد تولید شیر بز جهان در اروپا تولید می شود که کشور فرانسه با ۱٫۱میلیون رأس بز بیشترین شیر در اروپا را تولید می کند و از این نظر دارای مقام پنجم دنیاست.بزهای شیری ۵ درصد کل بزهای جهان هستند .۹۵ درصد بزهای جهان گوشتی هستند.

آسیاب چکشی و تیغه ای
دستگاه یونجه خرد کن
http://bazaredam.ir/?p=1744
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.