1375951260_345s94ui0y188ai2jjr

دامپروری ارگانیک و توسعه‌ی پایدار با تأکید بر تولید محصولات دامی سالم

دامپروری ارگانیک و توسعه‌ی پایدار
با تأکید بر تولید محصولات دامی سالم

 

با توجه به افزایش روزافزون جمعیت، یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های روبه‌روی جامعه‌ی بشری، امنیت و سلامت غذای انسان‌ها می‌باشد. بنابراین توان‌مندی در برقراری امنیت غذایی با تولید غذای سالم، پاک و خودکفا در محصولات اساسی و احیا و بهره‌برداری پایدار از منابع طبیعی و پایه، محیط‌زیست و ذخایر ژنتیکی باید از اهداف مهم بخش کشاورزی و دامپروری قرار گیرد.
یکی از اهداف مهم در دامپروری ارگانیک، تولید محصولات دامی سالم و عاری از داروها و مواد شیمیایی می‌باشد که در تغذیه‌ی انسان، نقش به‌سزایی دارند. همچنین سلامتی و رفاه حیوان، کمک به حفظ محیط‌زیست و به‌حداقل رساندن هزینه‌های تولید، از دیگر اهداف مهم آن می‌باشد.
محصولات ارگانیک، غذاهایی سالم هستند که بدون بهره‌گیری از روش‌های سنتی و امروزی، تولید شده‌اند. درواقع محصولات کشاورزی و دامی اعم از میوه‌ها، سبزی‌ها، گوشت، شیر، تخم‌مرغ و دیگر تولیدات دامی که به‌صورت طبیعی و بدون استفاده از سموم، کودهای شیمیایی، آنتی‌بیوتیک‌ها، هورمون‌های رشد، تغییرات ژنتیکی و موارد مشابه، تولید شده باشند؛ با نام خوراک زیستی (ارگانیک) شناخته می‌شوند.
در بسیاری از کشورهای دنیا، محصولات ارگانیک، محصولات لوکس و خاص به‌شمار نمی‌روند و در فروشگاه‌ها، انواع محصولات ارگانیک، از میوه و سبزی گرفته تا مرغ و تخم‌مرغ و شیر را می‌توان یافت. در سیستم پرورش ارگانیک با احترام‌گذاشتن به ظرفیت طبیعی خاک، گیاه، حیوانات و اکوسیستم، کمک مؤثری به حفظ تنوع زیستی می‌شود.
هدف عمده‌ی کشاورزی و دامپروری ارگانیک، رسیدن به ثبات در تولید و همچنین تولید غذای پاک و سالم، بدون قربانی‌کردن اهداف اصولی ازجمله عملکرد زیاد و بدون آلوده‌سازی آب، خاک و هوا می‌باشد. اِعمال روش‌های جامع مدیریت دام با توجه کامل به سازگاری‌های تکاملی آن‌ها، نیازهای رفتاری و تأمین نیازهای دام از لحاظ نوع تغذیه، محل پرورش، وضعیت بهداشتی، زاد و ولد و پرورش نتایج آن‌ها، از مسائل مهم می‌باشد که در دامپروری ارگانیک دنبال می‌شود.
گوشت، تخم‌مرغ و فرآورده‌های لبنی ارگانیک، از حیواناتی تهیه می‌شود که با غذاهای ارگانیک تغذیه می‌شوند و این حیوانات، امکان دسترسی به فضای آزاد دارند. این حیوانات بایستی در محیطی نگه‌داری شوند که با رفتار طبیعی حیوانات، سازگاری داشته باشد. نشخوارکنندگان بایستی به مرتع دسترسی داشته
باشند. به دام و طیور پرورشی به شیوه‌ی ارگانیک نبایستی آنتی‌بیوتیک، هورمون یا داروهای شیمیایی داد اما می‌توان آن‌ها را در برابر بیماری، واکسینه کرد. استفاده از داروهای ضدانگلی به‌شدت کنترل می‌شود. انگل‌ها و بیماری‌های دامی عمدتاً به‌وسیله‌ی اقدامات پیشگیرانه ازقبیل چرای تناوبی، جیره‌ی غذایی متعادل، اصطبل‌های بهداشتی و کاهش استرس، کنترل می‌شود. در پرورش دام ارگانیک، استفاده از هرگونه آنتی‌بیوتیک و داروهای سنتتیک شیمیایی، ممنوع می‌باشد. کاربرد هورمون‌ها، کوکسیدیواستات‌ها و هرگونه محرک‌های رشد، محدود شده است؛ به‌جز یک‌سری داروهایی که به‌طور سالانه طبق قانون، به دام‌ها تجویز می شود؛ ازجمله واکسیناسیون و داروهای ضدانگل.
طی تحقیقی نشان داده شد حیواناتی که تحت شرایط ارگانیک، پرورش داده شدند؛ از رشد بدن و سیستم تولیدمثلی بهتری نسبت به روش پرورش سنتی برخوردار بودند. همچنین سیستم ایمنی بدن این دام‌ها، عملکرد بهتری نسبت به پاتوژن‌های مختلف، نشان داد.
محصولات دامی ارگانیک نسبت به سیستم‌های سنتی پرورش دام، تفاوت‌هایی دارند. در سیستم ارگانیک، حیوانات در یک محیط باز و بزرگ‌تری پرورش داده می‌شوند. فراهم‌آوردن بستری از کاه و کلش برای آن‌ها الزامی بوده و از علوفه‌ها و مواد غذایی ارگانیک تغذیه می‌شوند. استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها محدود می‌شود. اگر از داروهای دامی استفاده شود، دوره‌ی طولانی‌تری باید طی شود تا محصولات دامی به بازار عرضه شود. همچنین دوره‌ی از شیر گرفتن دام‌ها بیش‌تر از دوره‌ی مشابه در روش پرورش سنتی می‌باشد. سرعت رشد دام‌ها با روند کندتری صورت می‌گیرد. با توجه به این مسائل، محصولات دامی ارگانیک تولیدشده (شیر، گوشت و تخم‌مرغ) عمدتاً از دام‌های سالم بوده و در این محصولات، باقی‌مانده‌های داروهای دامی، آفت‌کش‌ها و… به حداقل می‌رسد.
با توجه به ویژگی‌های کشاورزی و دامپروری ارگانیک ممکن است به‌نظر برسد که نتوان این فرآیند را مانند آن‌چه که در کشورهای توسعه‌یافته و صنعتی در حال رخ‌دادن می‌باشد، در کشورهای در حال توسعه نیز اجرا نمود ولی باید با اتکا به منابع بومی، آگاهی کشاورزان و دامداران، تربیت نیروی انسانی متخصص و پیگیری همه‌ی زیرساخت‌های لازم، به‌تدریج آن را گسترش داده و به کمال مطلوب رساند. همچنین ترویج به‌عنوان یک نهاد مهم آموزشی با امکانات و فعالیت‌های خود، تأسیس مراکز صدور گواهی ارگانیک و حمایت‌های دولتی از این سیستم، نقش مهمی در این زمینه می‌تواند داشته باشد.
امنیت غذایی لزوماً از طریق خودکفایی محصولات غذایی به‌دست نمی‌آید. تقاضای مصرف‌کننده برای مواد غذایی تولیدشده به شیوه‌ی ارگانیک، فرصت‌های جدید صادراتی برای کشاورزان کشورهای در حال توسعه ایجاد می‌کند و از این طریق، خودکفایی افزایش می‌یابد.

آسیاب چکشی و تیغه ای
دستگاه یونجه خرد کن
http://bazaredam.ir/?p=1257
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.