dam27

وجود نوعی کیست در گوشت گوسفند و گاو به نام سیستی سرکوس

” وجود نوعی کیست در گوشت گوسفند و گاو به نام سیستی سرکوس”

آیا تاکنون در گوشت خریداری نموده این کیست ها را مشاهده کرده اید؟ اگر دیده اید آیا به دنبال علت آن رفته اید یا از کسی پرسیده اید؟

ما در اینجا برای شما خواهیم گفت، این کیست ها به چه علت ایجاد می شوند:

سیستی سرکوس5 سیستی سرکوس2

این  کیست  مرحله لاروی انگل تنیا ساژیناتا می باشد و انسان به عنوان میزبان نهایی و گاو به عنوان میزبان واسط در چرخه زندگی این انگل محسوب می شوند. این انگل از گروه  کرم های  پهن نواری شکل دستگاه گوارش گوشتخواران می باشد . مرحله لاروی این انگل در میزبان واسط(گاو و گوسفند) به صورت کیست پر از مایع به نام سیستی سرکوس که حاوی اسکولکس و تخم انگل می باشد.

چرخه زندگی:

 همتن طور که گفتیم انگل در بدن گوشتخواران(میزبان نهایی) مثل انسان و سگ زندگی می کند و بند های بارور خود را که حاوی تخم انگل می باشد در دستگاه گوارش آزاد کرده سپس بندهای بارور از بدن انسان یا سگ خارج شده و موجب آلودگی گیاهان و علوفه می شود. گاو و گوسفند با خوردن گیاهان و علوفه ی حاوی تخم انگل، آلوده می شود. تخم انگل در لوله گوارش گاو پاره شده جنین ۶ قلابی آزاد می شود، جنین ۶ قلابی جدار روده را سوراخ کرده ، وارد گردش خون  عمومی می شود و از طریق عروق خونی وارد بافتهای عضلانی گاو شده پس از ۶۰ تا ۷۰ روز بصورت کیست در می أید که به آن سیستی سرکوس بویس و در گوسفند سیستی سرکوس اویس می گویند. کیست رسیده در گاو صورتی رنگ و ابعاد آن ۵-۹ میلی متر است. انسان با خوردن گوشت نیم پخته ای که مراحل لاروی ( آلوده کننده ) سیتی سرکوس بویس را داشته باشد مبتلا می شود. پس از گذشت ۲ تا ۳ ماه،  لارو  انگل در بدن انسان یا سگ به کرم بالغ تبدیل و تخم گذاری می کند . کرم بالغ در روده انسان چندین سال زنده می ماند و شخص آلوده روزانه حدود ۸ عدد بند دفع می کند . تخمها در محیط بیرون بسیار مقاوم هستند بطوری که در محیط خشک تا ۳ هفته ودر محیط مرطوب تا ۵ ماه زنده می ماند و با خرده شدن تخم توسط گاو دوباره چرخه تکرار می شود.

با ورود تخم انگل به بدن دام ، ظرف مدت ۱ تا ۲ ماه در عضلات حرکتی مثل عضلات کپل، زبان، عضلات فکی، جوشی وعضله قلب، تبدیل به کیست سیستی سرکوس می شود. در صورتی که بیش از ۶ ماه در بدن گاو باقی بماند، خود به خود کلسیفیه شده و لارو کشته می شود. در واقع کیست غیر فعال می گردد و بصورت دمل هایی سفت و گچی شکل در نقاط مختلف بدن دیده می شوند.  شکل و اندازه  این دمل های کیستی در اندازه های مختلف است یعنی به اندازه یک دانه عدس تا یک دانه لوبیا  در گوسفند و حتی گاهی در لاشه های گاو تا اندازه یک گردو دیده شده است.

این کیستها بیشتر در قلب و عضلات جوشی،  محوطه داخلی شکمی ، روی عضلات دیافراگم و قفسه سینه، زبان و مری گوسفند و بز دیده می شود. البته در کشور ما ، خصوصا در استان چها محال وبختیاری بیشتر در لاشه های گوسفند و بز  و در اندازه های یک نخود دیده شده است. حال سوال اینجاست:

* آیا چنین گوشتی قابل مصرف است؟

جواب:  ما در بازرسی های بهداشتی لاشه های گوشت در کشتارگاه، اگر در کل لاشه یک گوسفند تعداد انگشت شمار کیست کلسیفیه شده غیر فعال وجود داشته باشد(یعنی ۵-۶ کیست) آنها را از روی لاشه جدا کرده و در ضمن چنین لاشه هایی را دقیق تر مورد بررسی قرار می دهیم ولی اگر تعداد کیست ها  بیشتر شد و در نواحی مختلف بدن نیز دیده شد لاشه باید حذف گردد. البته اگر کیست ها فعال باشند، یعنی حاوی مایعات  صورتی رنگ و یا بد بو باشند، حتی اگر یک مورد هم دیده شود کل لاشه حذف می گردد.

در اینجا تصاویری از چند نمونه کیست سیستی سرکوس کلسیفیه شده غیر فعال نشان داده شده است:

توجه: برای بزرگ نمایی تصاویر روی آنها کلیک کنید

سیستی سرکوس1

20130309_122831 20130309_122825 20130309_122817 20130309_122741 20130309_122758 20130309_122619

آسیاب چکشی و تیغه ای
دستگاه یونجه خرد کن
http://bazaredam.ir/?p=2413
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.