پراکندگی شتر در ایران

پراکنش توده شتر در ایران

۱-شترهای بومی آذربایجان:

یکی از بخش هایی از ایران که در زمینه شترداری به ویژه پرورش شتر دوکوهانه  در گذشته بسیار نامور بوده ،گستره آذربایان می باشد.امروزه خطر نابودی این حیوان به ویژه شتر دوکوهانه در این بخش بطور کامل احساس می شود.پراکنش این شتر  در آذربایجان و اردبیل،دشت مغان و دامنه های سبلان می باشد.شتر های موجود در آذربایجان بیشتر از دوگونه اصلی یک و دو کوهانه و آمیخته می باشند.

شتر یک کوهانه آذربایجان:در آذربایجان به جنس نر آن لوک و به ماده آن آروانه می گویند.این شتر از دیدگاه اندام از شتر دو کوهانه و آمیخته کوچکتر بوده و بیشینه بلندای آن به ۲۱۵ سانتیمتر می رسد.با توجه به کوچکی اندام نسبت به دو گونه دیگر،توانایی کمتری برای بارکشی دارد.جنس نر آن بطور کامل رو به نابودی است،اما شمار جنس ماده آن به دلیل نیاز برای دورگه گیری تا اندازه ای بیشتر می باشد.

شتر دو کوهانه آذربایجان: در آذربایجان به جنس نر آن بوغور و به ماده آنها چامایا گویند.شتر دو کوهانه از دیدگاه اندام نسبت به شتر یک کوهانه بزرگتر و از توان جابجایی بار بیشتری برخوردار است،اما نسبت به شتر های آمیخته ضعیف تر می باشند.این گونه شتر افزون بر بارکشی و استفاده گوشت،در دو رگ گیری با آروانه یا لوک برای تولید شترهای آمیخته استفاده می شود.

شترهای آمیخته یک کوهانه و دو کوهانه:

به جنس نر آن نر و به جنس ماده آن مایا گویند.این شترها از دیدگاه اندازه اندام،توان باربری ،تحمل سختی و …،بر گونه های یک و دو کوهانه برتری دارد.بیشینه بلندای این شتر به ۲۴۰سانتیمتر می رسد و می تواند تا ۵۵۰-۵۰۰ کیلوگرم بار را جابجا نماید.شتر آمیخته از دیدگاه وزن از دو شتر دیگر ستگین تر است و وزن آن تا ۸۰۰ کیلوگرم نیز می رسد.این نوع شتر بسیار فرمانبردار و شکیبا بوده و کار کردن با آن آسان است.برای تولید این آمیخته ،بیشتر از آمیزش شتر نر دو کوهانه با شتر ماده یک کوهانه استفاده می شود.قابل توجه است که از آمیختن نسل F1 با هم یعنی نر و مایا،شتر آمیخته بسیار بدی بدست می آید که از دیدگاه اندام کوچکتر از هر دو گونه یک و دو کوهانه و از دیدگاه رفتاری نامناسب ،کودن و تنبل می باشد و تنها برای کشتار استفاده می شود که پیش تر نیز از آن یاد شد.

۲-شترهای بومی سیستان و بلوچستان:

پرور شتر و استفاده ان در استان سیستان و بلوچستان پیشینه ای کهن داشته و هم اکنون نیز هم چنان با کوشش فراوان به وسیله روستاییان پیگیری می شود،بطوری که پرجمعیت ترین استان کشور از دیدگاه شمارش شتر سیستان و بلوچستان است.این استان با داشتن مراتع کویری گسترده،آب و هوای خشک و گونه گیاهی ویژه،یکی از گسترده های مناسب پرورش شتر می باشد.شتر با ویژگی های زیستی و صفات تولیدی ویژه یکی از دام های مناسب برای نگهداری و تولید فراورده های دامی با بازه اقتصادی خوب در شرایط آب و هوایی این استان می باشد.سیستان و بلوچستان از دیدگاه شمارش شتر در کشور مقام نخست را داشته و با توجه به سازگاری بیشتر شترهای یک کوهانه با بخش های گرمسیری و نیمه گرمسیری ،با گذشت زمان شترهای یک کوهانه به دام بومی این استان تبدیل شده اند.

میانگین وزن لاشه یک رأس گوسفند ۱۳/۳۹ کیلوگرم،بز و بزغاله ۱۲/۳۸ کیلوگرم ،گاو ۱۲۰/۲۷ کیلوگرم و شتر ۱۵۶/۰۹ کیلوگرم می باشد.یعنی در برابر کشتار یک نفر شتر می بایست ۱۱ رأس بز،کشتار شود،همچنین پرورش گوسفند در مراتع به دلیل اثر نابود کنندگی آن محدودیت دارد؛در حالی که شتر به عنوان حیوان زنده کننده آن ها به شمار می رود.به دلیل نوع مراتع استان و چگونگی آن بخش و همچنین جمعیت قابل توجه شتر در استان ،این دام در کارآفرینی نقش مهمی دارد.

۳-شترهای بومی زنجان و قزوین:

پراکنش آن در استانهای زنجان و قزوین و جمعیت آنها نزدیک به ۶۰۰ نفر می باشد.

۴-شتر های بومی گلستان و سمنان:

پراکنش آن ها در گمیشان،بندر ترکمن ،آق قلا ،گنبد و بخش های کویری سمنان بوده و جمعیت انها بیش از ۱۴۰۰۰نفر می باشد.(۱۳۷۸)

۵-شترهاهی بومی کناره های کویر مرکزی ایران:

پراکنش این توده در کویر مرکزی ایران (زاهدانی ،یزدی ،بندری ،گنبدی و بیرجندی)کرمان،اصفهان و فار س بوده و جمعیت آن ۷۰ تا ۱۳۵هزار نفر براورد شده است.

۶-شترهای بومی کناره های خاشاب فارس و دریای عمان:

پراکنش آنها در هرمزگان ،جاسک،میناب،بندرعباس،قشم و بوشهر و جمعیت آنها نزدیک به ۶۰ درصد در دو استان خراسان و سیستان و بلوچستان زیست می کنند و ۴۰ درصد نیز در بخش های کویری کرمان،و یزد پراکنده اند. درباره آمار شتر از دیدگاه تولیدات،منبع مشخصی وجود دارد اما باید بیان کردبه جز شترهای موجود در بخش های هرمزگان و گلستان که بیشتر تیپ شیری-گوشتی هستند،بیشتر شترهای سیر بخش ها برای تولید گوشت پرورش داده می شوند.به دلیل نبود توجه بسنده به ابن دام و کشتار بی رویه آن در طی سالهای گذشته برای فراهم کردن بخشی از گوشت مورد نیاز ،شمر شتر در سالهای گذشته برای فراهم کردن بخشی از گوشت مورد نیاز،شمار شیتر در طی ۱۰ سال گذشته ثابت مانه است.با توجه به آمار سال ۱۳۷۸ تولید گوشت شتر در کشور نزدیک به ۵۰۰۰ تن لاشه در سال بوده است.

آسیاب چکشی و تیغه ای
دستگاه یونجه خرد کن
http://bazaredam.ir/?p=2838
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.