بز

کرک و انواع نژاد بزهای کرکی

بزهای کرکی:

کرک عبارت است از پشم بسیار ظریفی که بخشی یا تمام پوشش بدن را تشکیل می دهد.بعد از چیدن و جداسازی مو از کرک (De-hairing) محصول کرک تا ۹۹ درصد خلوص برای تهیه نخ قابل مصرف می باشد.ایران پس از چین و مغولستان سومین صادر کننده محصول کرک در جهان می باشد ولی عدم امکان تولید نخ کرکی در شرایط کنونی در کشور سبب عدم توفیق در کسب ارزش افزوده لازم از این ماده اولیه شده است.انواع کرک معروف دنیا عبارتند از کشمیر،کشقوره(کشقورا)،و موهر که بوسیله نژادهایی از بز و به مقدار کم نیز توسط شتر و خرگوش آنقوره تولید می شود.

چین بزرگترین تولید کننده کشمیر خام است که تولید سالانه آن حدود ۱۰۰۰۰ تن می باشد.مغولستان نیز بیش از ۳۰۰۰ تن تولید سالانه دارد.بطور کلی تولید سالیانه جهان حدود ۱۵۰۰۰-۲۰۰۰۰ تن براورد می شود.پس از برداشت کشمیر ناشور،مواد اضافی و تارهای ضخیم از ان خارج شده و کشمیر خالص حاصل می شود که مقدار آن ۶۵۰۰تن برآورد می شود.کشمیر خالص پس از رنگ آمیزی برای تهیه کلاه ،دستکش،جوراب و دیگر پوشاک نظیر کت،ژاکت،پتو و غیره استفاده می شود.مقدار تولید کرک هر بز بیش از ۵۰۰ گرم می باشد که بطور متوسط ۱۵۰ گرم کشمیر دارد.انواع کرک از نظر نحوه استفاده به شرح زیر می باشد:

۱-ویرجین: نوعی کرک است که فراوری نمی شود و برای ساخت پارچه و پوشاک استفاده می شود.

۲-کرک بازیفت شده:نوعی کرک که قبلا توسط مصرف کننده استفاده و یا نمدی شده است.

۳-کرک خام: کرک هایی که فراوری نمی شوند و در زمان لازم بطور مستقیم از حیوان برداشت می شوند.

۴-فرآوری شده: کرک هایی که پس از موچینی فراوری شده و برای ریسندگی و بافندگی استفاده می شوند.بزهای کرکی ممکن است دارای دو پوشش و یا یک  پوشش باشند.

در تجارت جهانی محصول کرک را بر اساس شکل ظاهری بصورت کشمیر چینی،کشمیر ایرانی و افغانی،کشمیر و کشقورای نژادهای دو رگ طبقه بندی می کنند.مشخصات چهارنژاد بز کرکی جهان به شرح زیر می باشند:

۱)بز آنقوره

۲)بز کشمیر

۳)بز نیقوره

۴)بز پیقوره

آسیاب چکشی و تیغه ای
دستگاه یونجه خرد کن
http://bazaredam.ir/?p=2492
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.