koshtargah

کشتارگاه ها و اهداف آنها

کشتارگاههای صنعتی دام:

الف) مقدمه:

یکی از مهمترین روشهای تأمین پروتئین حیوانی مورد نیاز کشور، بخش دامپروری و تکمیل فرآوردههای دامی میباشد. در این ارتباط تهیه گوشت قرمز بهداشتی در کشتارگاههای صنعتی دام یکی از مهمترین پروسه تولید گوشت قرمز محسوب میگردد. امروزه پیشگیری و بهداشت در جوامع جهانی جایگاه و منزلت خویش را به درستی پیدا نموده و عامل بهداشت به عنوان یکی از معیارهای مهم سنجش میزان پیشرفت کشورهای جهان مطرح است. احداث و توسعه کشتارگاههای صنعتی دام در کشور یکی از ضروریترین اقدامات در جهت تأمین بهداشت و سلامت جامعه و نیز تأمین مواد پروتئینی سالم و بهداشت میباشد. بررسی اقتصادی در مورد کشتارگاه صنعتی اهمیت بیشتری نسبت به سایر صنایع دارد، جوان بودن صنعت و کم بودن اطلاعات فنی موجب ناشناخته بودن آن گردیده و همواره تصور میشده که واحد کشتارگاهی اقتصادی نخواهد بود، که دلیل آن عدم وجود سیستم بهرهبرداری متناسب با ویژگیهای صنعت و توجه نکردن به صنایع جنبی کشتارگاه از عوامل این موضع میباشد. کشتارگاه صنعتی به عنوان یک مجموعه کاملاً اقتصادی مستقل اقدام به خرید دام نموده و پس از ذبح و اعمال فرآیندهایی بر روی گوشت و آلایشات، اقدام به فروش محصولات خود مینماید.

اهداف احداث کشتارگاههای صنعتی دام:

۱- تأمین گوشت و رسانیدن آن و سایر متفرغات خوراکی به صورت بهداشتی و مطابق با موازین شرع مقدس اسلام به دست مردم. ۲- ایجاد یک مجموعه صنعتی که با بهرهدهی کامل که بتواند ادامه کار خود را تضمین کند. ۳- ایجاد یک مجتمع صنعتی که عملاً حلقه مفقودهای در راه رشد دامداری کشور بخصوص مناطق دامخیز باشد. ایجاد کشتارگاهها در این مناطق به عنوان عامل مؤثر در حذف واسطهها و جلوگیری ار ضرر و زیان ناشی از خسارت وارده به دامدار در اثر حمل دام زنده به مراکز جمعیتی دور و کمک شایانی به اقتصاد دامپروری هر منطقه مینماید. ۴- اشتغال زایی از طریق ایجاد صنایع پایین دولتی. ۵- رعایت ضوابط بهداشتی منعکس در مراجع ذیربط و استاندارهای موجود. ۶- ایجاد ثبات در بازار مربوطه و گسترش صنایع مرتبط نظیر دامداری، دامپروری و تولید علوفه. ۷- بالا بردن ظرفیت تولید. ۸- تبدیل ضایعات خون، چربی و دیگر ضایعات به فرآوردههای قابل مصرف و کاهش آلودگی محیط زیست. ۹- نگهداری گوشت به شیوه مناسب، با بهره گیری از تجهیزات بسته بندی و امکانات سردخانهای. ۱۰- تکمیل زنجیره تولید گوشت و رسیدن به خودکفایی. ۱۱- کشتار متمرکز و به دست آوردن آمار دقیق جهت برنامه ریزیهای آتی.

فرآیندهای کاری موجود در کشتارگاه:

– ذبح دام و پوست کنی و آمادهسازی لاشه. – سرد کردن و نگهداری گوشت در انبارهای سرد. – بسته بندی و جور کردن گوشت لاشه. – نمک سود نمودن پوست و نگهداری در انبار سرد. – تمیز کردن آلایشهای خوراکی. – موگیری و تمیز کردن کله و پاچه گوسفند. – گوشت گیری و جدا نمودن مغز و زبان  کله گاو. – تخلیه محتویات روده و اعمال مرحله اول فرآیند روده از قبیل  سورت کردن. – تهیه کمپوست از محتویات شکمبه و روده. – تولید پودر گوشت و استخوان از لاشهها و اجزای غیرقابل استفاده. – تهیه پودر خون. – آب کردن چربی و پیه و تهیه پودر چربی.

کشتارگاههای طیور:

الف) معرفی محصول و کاربرد آن:

آماده کردن گوشت مرغ برای مصرف غذایی، به طوری که عملیات کشتار و پاکیزهسازی مرغ کاملاً بهداشتی صورت گرفته و گوشت مرغ عاری از هر گونه پر و مواد زاید و بستهبندی شده در اختیار مصرف کننده قرار گیرد.

ب) مشخصات محصول:

پرواضح است گوشت مرغ از لحاظ غذایی دارای ارزش بالایی است و در برنامه غذایی خانوارهای ایرانی قرار گرفته است. میتوان گفت کشتارگاه طیور یک واحد صنعتی است که وظیفه تأمین گوشت مرغ با رعایت کامل قوانین و مقررات شرع مقدس اسلام صورت گرفته و به لحاظ قابلیت انجماد پذیری گوشت میبایستی تدابیر بهداشتی مناسبی (مانند ضد عفونی خط تولید، سردخانه و …) در روند تولید اتخاذ شود. بسته بندی مرغ بایستی در کیسه هایی   انجام گیرد و منجمد شده و به بازار عرضه شود و یا به صورت تازه در اختیار مصرفکنندگان قرار گیرد که در صورت دوم می باید بلافاصله بعد از انجام مراحل فراهم آوری گوشت مرغ، انتقال به فروشندگان صورت گیرد. وزن مرغ در حدود ۷/۱ کیلوگرم تخمین زده شده و قسمتهای خورکی داخل شکم مرغ به صورت بسته های جدا همراه با مرغ در اختیار مصرفکننده قرار گیرد.

ج) بسته بندی:

محصول به علت فراوانی در مصرف آن اغلب بستهبندی خاصی ندارد و در بشکه ریخته می شود ولی در این طرح بستهبندی نایلونی برای آن پیشبینی شده است.

د) شماره تعرفه گمرکی، شرایط ورود:

شماره تعرفه گمرکی مربوط به گوشت مرغ در کتاب مقررات واردات و صادرات سال ۱۳۷۵ تحت عنوان مرغ پرکنده و بستهبندی شده درج میباشد و کد سیستم هماهنگ شده ۲۱/۲۰۷ آمده است. حقوق گمرکی و سود بازرگانی و شرایط ورود آن با مجوز وزارت بازرگانی و جهاد کشاورزی است.

ه) معرفی محصولات رقیب (محصول جانشین):

در زیرگروه مورد پروتئینی علاوه بر گوشوت مرغ میتوان به گوشت گوسفند، گاو، ماهی و میگو اشاره کرد. قیمت و سلیقه و ذائقه مردم، عوامل مهم در خرید گوشت مرغ است. تنزل قیمت هر کدام از فرآوردههای گوشتی باعث مصرف بیشتر آن خواهد شد ولی به هر حال مصرف گوشت از روند صعودی برخوردار بوده و به عنوان غذای اصلی در خانوارهای ایرانی مصرف میشود.

و) بررسی ضرورت احداث کشارگاه طیور:

کشور ما از یک طرف دارای رشد جمعیت با حدود ۵/۲ درصد می باشد و از طرف دیگر گوشت مرغ به عنوان یک غذای معمولی و روزمره در خانوارهای ایرانی مصرف می شود و این در حالی است که در گذشته گوشت مرغ فقط مربوط به مجالس و مناسبتهای خاص بوده است. لذا برای جوابگویی به نیاز جمعیت و تأمین مواد پروتئینی کشور احداث واحد گشتارگاه طیور ضرورت مییابد. باید دانست در صورت کاهش قیمت این محصول، تقاضا برای مصرف آن افزایش خواهد یافت، زیرا سلیقه و ذائقه مردم ایران گوشت مرغ را به عنوان غذای دلپذیر قبول می نماید.

ز) برآورد آماری عرضه و تقاضا برای گوشت مرغ:

با توجه به آمار و اطلاعات وزارت صنایع در ارتباط با کشتارگاه طیور میتوان ظرفیت واحدهای مربوطه را در کشور در حدود ۴۰۰ هزار تن برآورد نمود به عنوان مثال در استان اصفهان طبق برآورد انجام شده ظرفیت تولید مرغ پاک شده در کشتارگاههای طیور، در حدود ۸۰ هزار تن میباشد، لازم به ذکر است این استان در سالهای اخیر شاهد ایجاد واحدهای صنعتی کشتارگاه طیور به نحو چشمگیر بوده است. از طرفی جمعیت کشور ما چیزی حدود ۶۰ میلیون نفر میباشد که تمامی شهرنشینان و اکثر روستائیان خریداران این محصول هستند و فقط تعدادی از خانوارهای روستایی خود نیازشان را برطرف میسازند لذا میتوان ادعا کرد که:

کیلوگرم ۳۶۰/۰۰۰/۰۰۰ = ۳۶۰/۰۰۰ تن در سال ۶۰،۰۰۰،۰۰۰ / ۳۶۰،۰۰۰،۰۰۰ = ۶ کیلوگرم برای هر نفر در سال از طرفی اگر حداقل مصرف مرغ به ازای هر نفر در ماه ۷۵۰ گرم در نظر بگیریم مصرف سالیانه آن ۹ کیلوگرم خواهد شد که این مبین عرضه در قبال تقاضاست و احداث چنین واحدهایی اقتصادی و لازم، به نظر میرسد.

ح) قیمت محصول در بازار داخل و خارج:

با توجه به نوسان قیمتها در بازار نمیتوان مقدار ثابت را به عنوان قیمت محصول در بازار داخل معرفی نمود، ولی آنچه در حال حاضر در مورد خرید و فروش گوشت مرغ معامله می شود قیمت هر کیلو برابر ۱۶۵۰۰ ریال خواهد بود. از قیمت محصول در خارج از کشور اطلاعات ذی قیمتی در دسترس نیست ولی در کشورهای حوزه خلیج فارس هر کیلوگرم آن حدود ۵/۳ دلار برآورد شده است (در صورتی که مرغ به صورت بستهبندی شده و با رعایت مقررات و استاندارهای جهانی عرضه شود).

کشتارگاه صنعتی دام

مدیریت پروژه ، مشاوره ، ایجاد و ساخت و راه اندازی کشتارگاه دام و تبدیل ضایعات و سردخانه -همکاری با شما در کلیه مراحل پیگیری اخذ مجوزها ، وام بانکی ، تهیه طرح ، ساخت ، نصب ، راه اندازی ، کشتار اولیه و آموزش پرسنل -ارائه لیست تجهیزات و قیمت به همراه طرح توجیهی برای ارائه به بانک متناسب با شرایط پروژه -انجام کلیه فعالیتهای طراحی و اجرائی بخش های مختلف مجتمع شامل سالن کشتار ، سردخانه ها ، سیستم جمع آوری و تصفیه فاضلاب ، ابنیه و .. بوسیلۀ گروههای مجرب -ساخت تجهیزات مورد نیاز و تأمین خارجی تجهیزاتی که امکان ساخت آن در ایران وجود ندارد -در صورت درخواست شما معرفی تأمین کنندگان برای خرید مستقیم -امکان تأمین تجهیزات غیرکلیدی از اجناس دست دوم و گارانتی آنها برای کاهش هزینه های کارفرما -امکان برنامه ریزی برای بازدید از پروژه های فعال یا در حال ساخت -طراحی ، نصب و راه اندازی بیش از ۲۰ کشتارگاه صنعتی در شهرهای تهران ، اصفهان ، یزد ، بابل ، تالش ، بناب ، ایلام ، اقلید فارس ، شهرکرد ، گرگان و کشورهای اتیوپی – آدیس آبابا ، سوریه – دمشق ، لبنان – بیروت -پروژه های در دست اقدام : بناب ، سبزوار ، زاهدان ، تهران -یک جلسه مشاوره به صورت رایگان ارایه می گردد. پایگاه اینترنتی:       www.abattoir.ir احداث کشتارگاه ؛ کشتارگاه دام ؛ کشتارگاه صنعتی ؛ کشتارگاه گوسفند ؛ کشتارگاه گاو ؛ کشتارگاه صنعتی گوسفند ؛ کشتارگاه صنعتی گاو

کشتارگاه

محلی است بهداشتی برای ذبح دام که گوشتی بهداشتی ومناسب برای مصرف انسانی در آن تهیه می شود.

انواع کشتارگاه:

کشتارگاههای موجود در ایران را میتوان به دو دسته سنتی وصنعتی تقسیم کرد.

۱-کشتارگاه سنتی:همه اعمال کشتاری از ابتدا تا انتها بر روی زمین یا روی میز صورت میگیرد.

۲-کشتارگاه صنعتی:

الف)اتوماتیک(تمام زنجیری):از ابتدای عمل خون گیری و پس از بیهوشی تا مرحله آخر بازرسی و شستشو-لاشه روی ریل آویزان است.

ب)نیمه اتوماتیک(نیمه زنجیری):پی از تخلیه امعاء و احشاء لاشه روی ریل آویزان می شود.(که کشتارگاه اهواز از این نوع میباشد).

بازرسی قبل از کشتار 

در این نوع بازرسی باید حیوانات سالم از غیر سالم تشخیص داده شود . این بازرسی از حداکثر ۲۴ ساعت قبل از کشتار تا چنددقیقه قبل از کشتار معمولا” در سالن انتظار ،‌در محلی که دام ها آرام و درحال استراحت هستند ،‌انجام میشود .که در اهواز بعلت عدم وجود  سالن انتظارهمان موقع که دام ها از ماشین های خاص حمل دام پیاده می شوند بازرسی صورت میگیرد.

این بازرسی ۵۰درصد عملیات بازرسی گوشت را شامل می شود و علاوه بر اینکه کمک موثری در تشخیص بسیاری و عوارض در هنگام بازرسی پس از کشتار می نماید ، تشخیص بعضی از بیماریها از جمله هاری ،‌کزار ، تب شیر ،    (B.S.E) و بعضی مسمومیت ها که در لاشه هیچ علامتی ندارند و در بازرسی پس از کشتار قابل تشخیص نمی باشند را ممکن می سازد . در بازرسی قبل از کشتار نیازی به مقید کردن و معاینه دقیق دام ها نیست و معمولا” با مشاهده سالم بودن دام تشخیص داده می شود . دام سالم سرحال و کنجکاو بوده و دارای چشم های براق موهای صاف و پوزه مرطوب می باشد . نشخوار می کند و بدنش دارای تقارن دو طرفه است .ترشحی از بینی ،‌دهان ، چشم ،‌واژن و مقعد ندارد و تنفش طبیعی و آرام است . اما دام غیر سالم بیحال است و چرت می زند ، نشخوار نمی کند و معمولا” علائمی از بیماری مثل اسهال ، نفخ ،‌عطسه یا سرفه ،‌لنگش ،‌ترشحات چرکی یا خونی از دهان ،‌بینی،‌مقعد یا واژن ،‌عدم تعادل ،‌لاغری شدید ،‌تنفس غیر طبیعی و …. را نشان می دهد .

دربازرسی قبل از کشتار دام ها به سه دسته تقسیم می شوند:

۱- دام های سالم که جهت کشتار روانه کشتارگاه می شوند .

۲- دام های دارای عوارض و بیماری های غیر مهم مثل  موضعی ، شکستگی ها ،‌تورم پستان بدون تب ،‌آبسه های موضعی و سطحی …. اینگونه دام ها باید جهت کشتار به کشتارگاه اضطراری فرستاده شوند ودر صورت عدم وجود کشتارگاه اضطراری باید در آخر خط کشتار ،‌کشتار شوند .

۳- دام های تب دار و دام هائی که دارای عوارض و بیماریهای عفونی و خطرناکی مثل یرقان ، شاربن ،‌هاری ،‌مسمومیت ،‌کزاز ،‌طاعون ،‌لاغری شدید ، شاربن علامتی ، اغماء‌و …. هستند ،‌اینگونه دام ها بایستی درمان شده یا معدوم گردند و به هیچ عنوان نباید به داخل خط کشتار فرستاده شوند .

توجه : دامی که به تازگی به آن دارو تزریق شده ،‌نباید کشتار شود و در صورتیکه دربازرسی قبل از کشتار تشخیص داده شود باید از ذبح دام جلوگیری نمود و با تحقیق نوع دارو را مشخص کرد و با توجه به نوع دارو ، ذبح دام را چند روزی به تاخیر انداخت و در صورتی که پس از کشتار متوجه تزریق دارو به دام شدیم ،‌انجام آزمایشات مربوطه قضاوت نهائی را مشخص می نماید .

بسیاری از بیماری ها در بازرسی قبل از کشتار تا حدودی قابل تشخیص هستند ،‌از جمله شاربن، شاربن علامتی ،‌بعضی تومورها ،‌پنومونی حاد ، تب شیر ،‌لیستریوز ،‌شبه هاری،‌هاری ،‌کزار ،‌دیفتری گوساله ها ،‌آبله گاوی ،‌اسهال های عفونی ،‌آرتریت و عفونت های سم ،‌جفت ماندگی ،‌عفونت پستان و رحم،‌لاغری شدید ،‌سل ،‌بعضی مسمومیت های گیاهی یا شیمیائی ،‌یرقان ، جرب یا گال ،‌قارچ های پوستی ، عفونت های نای و بینی گاوان (IBR)تب نزله ای بدخیم (MCF)-تب برفکی…

 قسمت های مختلف سالن کشتار(مراحل کشتار):

بعد از مرحله بازرسی قبل از کشتار  دام های سالم به سالن کشتار رفته ومر احل کشتار به ترتیب:

۱-بی حسی(بیهوشی):

برای کشتار راحت تر و خونگیری بهتر و جلوگیری از خطرات ناشی از کشتار به کار میرود.برای بیهوش کردن دام روش های مختلقی وجود دارد که عبارتند از:

۱-چماق:ابتدایی ترین وسیله بیهوشی دام زده می شد.امروزه استفاده از آن منسوخ شده است.

۲-پیستوله:وسیله ای شبیه به تفنگهای ساچمه ای که به سوی پیشانی دام شلیک می شد.

۳-گاز co2:گاز ۷۰%را وارد سالن در بسته دامها میکنند.این روش از بهترین روش های بیهوشی است.ولی به دلیل هزینه بالا و دیر بیهوش شدن دام از  متداول نیست.

۴-شوک الکتریکی:تماس الکترود متصل به برق با ناحیه گردن یا پیشانی دام که امروزه برای بیهوشی بیشتر از این روش استفاده میکنند.برای بب حس کردن گاواز برق۳۰۰-۲۰۰ ولت(حداقل ۱۰۰ ولت)استفاده میشودکه بسته به جسه دام ممکن است کمتر یا بیشتر باشد.

نکته مهم)در کشتار گاه اهواز از هیچ کدام از روش های بی حسی استفاده نمیشود.و دام را بدون انجام عمل بی حسی کشتار میکنند.

۲-خونگیری:

در عرض ۵ ثانیه که دام بیهوش است باید خونگیری انجام شود.خون حدود ۸%وزن بدن را تشکیل میدهد در خون کیری کامل حداکثر۵۰% آن تخلیه شده و بقیه داخل مویرگها میماند.عمل خون گیری در کشتارگاه اهواز بر روی زمین صورت میگیرد.

اگر سلاخ مسائل زیر را رعایت نکند باعث خونگیری ناقص در دام میشود:

الف)قطع ناقص عروق گردن   ب)قطع ارتباط سریع از گردن   پ) حیوانی که بیمار وخسته است(که متاسفانه در بعضی کشتار گاه این مساله رعایت نمی شود و پس از ورود دام به سالن کشتار وپس از تنها چند دقیقه استراحت دام کشتار میشود)  ت)حیوان تب دار.

۳-dressing areaیا محل مجزا کردن:در این محل عمل جدا کردن قسمت خوراکی از غیر خوراکی است.

۱-پوست کنی-۲-قطع سر و دست وپای حیوان-۳-تخلیه امعاء و احشاء-۴-شقه کردن دام که فقط در گاو است.۵-بازرسی-۶-دوش دادن.

در کشتارگاه اهواز در بخش گشتار گوسفندی پس از قطع سر ودست  دام توسط پمپهای هوا در زیر پوست حیوان هوا میفرستند تا عمل پوست کنی بهتر صورت گیرد.که قطع سر ودست بر روی زمین ولی  تخلیه امعاءو احشاء بر روی ریل انجام میگیرد.

در قسمت کشتارگاه گاوی قطع سر و دست-پوست کنی وتخلیه امعاء واحشاء بر روی زمین صورت میگیرد و تنها شقه کردن بر روی ریل انجام میشود.

و انجام عمل بازرسی چه در گاو و چه در گوسسفند بر روی ریل انجام میشود.و به منظور راحت تر و دقیق تر بودن انجام عمل بازرسی و دوش دادن است.

بازرسی در گاو پس از شقه کردن . در گوسفند وبز پس از تخلیه امعاء و احشاء صورت میگیرد.

ودوش دادن پس از انجام عمل بازرسی صورت میگیرد.

(فواید دوش دادن:حرارت لاشه کاهش پیدا میکند ودر نتیجه افت وزن دا اثر تبخیر سطحی کمتر میشود.-لاشه خنک تر میشود وانجماد لاشه راحت تر است-بار میکروبی لاشه کاهش پیدا میکند.)

۴-سردخانه:

سردخانه به دو صورت است:۱-سردخانه بالای صفر:که دمای آن حدود ۴ تا ۷ درجه سانتی گراد است که البته بین صفر تا ۲ تنظیم میشود.

۲-سرد خانه زیر صفر:که دمای آن به طور استاندار ۱۸- درجه سانتی گراداست.

لاشه باید ۲۴ ساعت در سردخانه بالای صفر بماند تا جمود نعشی طی شود وهم فلور میکروبی لاشه تا حدی کنترل شود.ولی در کشتارگاه اهواز لاشه هایی را که مهر شده اند را مستقیما” خارج  و به ماشین های حامل گوشت می فرستند واز سردخانه استفاده نمی شود.

۵-اتاق لاشه های مشکوک:دمای این اتاق باید بین ۴ تا ۵ درجه سانتی گراد باشد.

۶-اتاق لاشه های حذفی:در این اتاق لاشه وضمائم حذفی را چرخ میکنند و به دیگ پخت ریخته میشوند و برای تولید پودر گوشت استفاده میشوند.ولی در کشتارگاه اهواز  و در گوشت تهیه نمیکنند ولاشه های حذفی را تا پایان کشتار در این اتاق نگه میدارند سپس آنها را به بیرون سالن کشتار و به کوره لاشه سوز می فرستند.

۷-اتاق پوست:که در این اتاق پوست های گاو و گوسفندان نگه داری می شوند و در آخر کار کشتار توسط کامیون های مخصوص حمل پوست به بیرون فرستاده میشوند.

۸-اتاق احشاء غیر خوراکی:دراین اتاق پوست-چربی و مزانتر که قابل مصرف برای انسان نیستند  جمع آوری میشوند.

۹-اتاق احشاء خوراکی:در این اتاق قلب-کبد-کلیه نگه داری میشود و دمای آن ۴ تا ۷ درجه سانتی گراد است.و پس از مهر تایید وارد بازار میشوند.

۱۰-آزمایشگاه:برای انجام آزمون های میکروبی است. در کشتارگاه اهواز آزمایشگاه وجود دارد ولی از آن استفاده نمیشود.

۱۱-رختکن:که برای لباس کارگران و مسئولان است و نزدیک درب ورودی تعبیه میشود.که کارگران قبل از ورود به سالن کشتار باید لباس های مخصوص خود را بپوشند.

۱۲-حراست:که از عبور ومرور افراد متفرقه به داخل محوطه کشتارگاه جلوگیری میکند

۱۳-اتاق بهداشت:که محل استراحت بازرسان است.

۱۴-اتاق دامپزشک:که محل استقرار دامپزشک است که معمولا”نزدیک درب ورودی تعبیه شده است.برای بازرسی قبل از کشتار که معمولا”بازرسی به صورت مشاهده از راه دور و در صورت مشکوک شدن معاینه از راه نزدیک است در ضمن دامپزشک نباید به تلیسه ها اجازه ورود دهد ونباید تلیسه کشتار شود که این بر عهده دامپزشک است.

 

آسیاب چکشی و تیغه ای
دستگاه یونجه خرد کن
http://bazaredam.ir/?p=346
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.